Agenda
Excursie en studiemiddag Zoetwaterboeren
Op 9 oktober 2024 organiseert de Vereniging van Agrarische Bedrijfsadviseurs een excursie en studiemiddag bij het project Zoetwaterboeren. Het event is vioor iedereen toegankelijk. Wel zijn er kosten aan verbonden. Aanmelden is noodzakelijk en kan via de aanmeldlink onderaan dit bericht.
Het project Zoetwaterboeren zet in op het ontwikkelen, onderzoeken en demonstreren van een duurzaam watersysteem in de volle breedte: van wateraanbod, -opslag, -vraag, -gift tot waterkwaliteit. Hiervoor worden tools ontwikkeld en toepasbaar gemaakt voor het schaalniveau van het individuele bedrijf. Het project geeft agrarische ondernemers oplossingen en handvatten om als watermanager het bedrijf te runnen en flexibel in te spelen op (sterk) wisselende omstandigheden. Die laatste zijn lokaal vaak onderscheidend, maar de oplossingen zijn verrassend vaak multi-inzetbaar of het nu droogte, verzilting of waterbeheer betreft. Hoeve Lotmeer, het akkerbouwbedrijf van Klaas Schenk is voor een groot deel ingericht als onderzoeks- en expertisecentrum voor agrarisch waterbeheer (een ware proeftuin).
Visie en keuzes van de Zoetwaterboer
Klaas Schenk heet ons welkom op zijn bedrijf en legt uit hoe zijn visie tot stand gekomen is en welke keuzes er vervolgens aan de implementatie van watersystemen vandaan gekomen is. Hierbij neemt hij ons ook mee in de ontwikkelingen op gebied van waterbeheer op Hoeve Lotmeer.
Project en systeem
Vertify is partner in de proeftuin die bij Klaas Schenk tot stand gekomen is en Pieter Vlaar neemt ons mee in een overzicht van het project zoetwaterboeren en het systeem dat hierbij voor ogen gehouden wordt, dat (al dan niet deels) ook geïmplementeerd kan worden bij andere agrarische ondernemers met gelijke of andersoortige watermanagement uitdagingen.
Zien is beleven
Na deze theoretische delen gaan we naar buiten om een indruk te krijgen van de verschillende facetten die op een zoetwaterboerderij het watermanagement verzorgen. Klaas Schenk leidt ons rond langs het hydrologisch systeem: drainage, infiltratie en opslag (deze zorgen gezamenlijk voor de zoetwaterbeschikbaarheid). Ook zien we een aantal watermanagement toepassingen (zoals irrigatie) en gaat hij tijdens de rondleiding in op de belangen van waterkwaliteit (nutriënten, gewasbeschermingsmiddelen, agronomie).
Agrarisch watermanagement
Vanuit Kaderrichtlijn Water worden door beleidsmakers de belangen van waterbeheer benadrukt en eisen in waterkwaliteit aangescherpt. Diverse gebiedspartijen spelen hierop in. Landelijk kennen we Deltaplan Agrarisch Waterbeheer die stevig timmert aan de waterweg, maar er zijn ook talloze lokale initiatieven. Het belang van agrarisch watermanagement is groot en Jouke Velstra (Fixeau) geeft hier een overzicht van, zodat we vanuit de zoetwaterboer oplossingen die juiste meenemen naar onze agrarische klanten.
Programma
14:00 uur Ontvangst
14:30 uur Opening dagvoorzitter
14:35 uur Keuzes en visie van een zoetwaterboer door Klaas Schenk
15:10 uur Het project Zoetwaterboeren en systeem door Pieter Vlaar (Vertify)
15:45 uur Excursie op de Zoetwaterboerderij
16:15 uur Pauze
16:45 uur Agrarische watermanagement door Jouke Velstra (Fixeau)
17:45 uur Ruimte voor vragen en discussie
18:00 uur Verplaatsing naar restaurant
18:30 uur Gezamenlijk diner à la cart
20:30 uur Einde
Aanmelden
Aanmelden voor deze excursie en studiemiddag kan via de onderstaande link.
aanmeldlink excursie en studiemiddag VAB